Volkswagen

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęścioponyfelgiksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Volkswagen Touran ) Chcę zalożyć hak holowniczy


Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum VOLKSWAGEN Forum Strona Główna -> ( Volkswagen Touran ) Porady, problemy techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawel3001

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 19
Skąd jesteś (miejscowość / region): Sadlinki
Posiadane auto: vw touran HIGH-LINE 2.0TDI 2004rok
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 06 Kwi 2009, 14:04
Temat postu:

Chcę zalożyć hak holowniczy


kupilem hak holowniczy orginalny z wypinaną kulą i mam pytanie ,czy duzo roboty jest z zalozeniem tego haka i jak podlączyc instalacje elektryczną. Pozdrawiam.Pawel
Powrót do góry
skype status
nordjp

Stały Bywalec
Stały Bywalec


Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 159
Skąd jesteś (miejscowość / region): Gdańsk
Posiadane auto: Peugeot 508, 308
Piwa: 7/0
Wysłany: Pon 06 Kwi 2009, 15:25
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Touran ) Chcę zalożyć hak holowniczy


HAK HOLOWNICZY
Wymagania montażowe : wymiana belki tylnego zderzaka na belkę z gnizdem do tej, jak to nazywasz kuli, podłączenie do instalacji poprzez sterownik do przyczepy - trzeba zakupić ( alternatywnie stosuje się zestaw przekaźników, mają to w zakładach montażu haków)
wycięcie w dole zderzaka miejsca na hak. Dla formalności wymagane jest badanie techniczne w uprawnionej stacji diagnostycznej.
Powyższe ćwiczyłem ze swoim Tournem.

_________________
nord
Powrót do góry
Turanek
Moderator

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 1349
Skąd jesteś (miejscowość / region): lubuskie
Posiadane auto: 2xTouran '08,'11 BXE,CFH
Piwa: 91/6
Wysłany: Pon 06 Kwi 2009, 20:14
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Touran ) Chcę zalożyć hak holowniczy


Witaj,
zanim zabierzesz się do montażu, to wybierz rozwiązanie: 1. Zakup oryginalnego sterownika; 2. Nieorginalny sterownik np. jeden z takich.
Do oryginalnego trzeba pociągnąć od skrzynki bezpieczników dwa lub trzy kable zasilania (w zależności, czy chcesz mieć dodatkowe zasilanie - dla gniazda 13 pin), kabel od włącznika stopu i skręcone dwa przewody do szyny CAN. Dodatkowo potrzebne są dwie wtyczki do modułu sterownika i schemat podłączenia (w ASO mają taki, różni się nieco w zależności od rocznika Tourana).
Do nieoryginalnego potrzeba właściwie tylko jeden zasilający, ale za to trzeba się dobierać do kabli z lamp.
Sprawy mechaniczne: Do haka oryginalnie jest inny hokej pod zderzak. Różni się wycięciem pod klapkę i zgrzaną z nim ramką utrzymującą klapkę i zapewniającą stabilność kształtu hokeja. Ta ramka nie jest osobną częścią zamienną. Ja zrobiłem tak: wylicytowałem hokej pod hak (strasznie nędznie wyglądał) i poprosiłem sprzedawcę aby oderwał (odciął) ostrożnie ramkę. Wyciąłem otwór w swoim hokeju - linia cięcia jest zaznaczona na nim Smile , później cztery małe nity, a główki pomalowałem na czarno. Klapkę dokupiłem nową 1T0.807.397 nie była droga.
Montowanie haka: Zdjąć tylne lampy (pod nimi są śruby zderzaka). Ściągnąć chlapacze i odkręcić wkręty w nadkolach i odbezpieczyć łączniki w górnym rogu zderzaka z błotnikiem. Następnie śruby od dołu mocujące hokej do nadwozia. Najlepiej we dwie osoby ściągnąć zderzak z hokejem. Odkręcić belkę - jeśli masz oryginalne czujki parkowania to masz belkę kształtem taką jak hak. W przeciwnym przypadku belka jest z profilowanej blachy i masz 4 śruby z prawej i 3 z lewej strony. Górne śruby (2 z prawej i 1 z lewej) wkręcasz ponownie, żeby uszczelnić nadwozie (otwory są przelotowe do wnętrza bagażnika).
Do mocowania haka potrzebne są śruby M10 bodajże (jak masz te pierwszą belkę, to ich nie potrzebujesz kupować Razz ).
Pozostaje założyć belkę haka, podłączyć wtyczki, podłączyć się pod VAG'a (przy oryginalnym sterowniku) i zgłosić w sterowniku Gateway, że jest dodany sterownik haka. Na koniec sprawdzić testerem czy symulowane nim światła przyczepy działają.
_________________
Pozdrawiam
Turanek morderator Smile
ZPA
Powrót do góry
radek85

Stały Bywalec
Stały Bywalec


Dołączył: 02 Sty 2009
Posty: 104
Skąd jesteś (miejscowość / region): LIMANOWA
Posiadane auto: vw touran 2.0 TDI 103kw 140kM BKD 2004
Piwa: 3/2
Wysłany: Pon 06 Kwi 2009, 20:27
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Touran ) Chcę zalożyć hak holowniczy


a jaki jest calkowity koszt zamontowania haka?
Powrót do góry
skype status
rafficz

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 1889
Skąd jesteś (miejscowość / region): RSR
Posiadane auto: AUDI TDI 1Z
Piwa: 70/0
Wysłany: Wto 07 Kwi 2009, 14:10
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Touran ) Chcę zalożyć hak holowniczy


Min. 100zł.
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Wto 07 Kwi 2009, 14:10
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
radek85

Stały Bywalec
Stały Bywalec


Dołączył: 02 Sty 2009
Posty: 104
Skąd jesteś (miejscowość / region): LIMANOWA
Posiadane auto: vw touran 2.0 TDI 103kw 140kM BKD 2004
Piwa: 3/2
Wysłany: Wto 07 Kwi 2009, 19:28
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Touran ) Chcę zalożyć hak holowniczy


ale chodzi mi o zakup i montaz przez jakiegos mechanika
no i jeszcze legalizacja?i to chyba juz wszystkie koszty
Powrót do góry
skype status
pawel3001

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 24 Gru 2008
Posty: 19
Skąd jesteś (miejscowość / region): Sadlinki
Posiadane auto: vw touran HIGH-LINE 2.0TDI 2004rok
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 08 Kwi 2009, 11:17
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Touran ) Chcę zalożyć hak holowniczy


Witam. dzięki za podpowiedz ,troche to skąplikowane .pozdrawiam.Pawel
Powrót do góry
skype status
vwmaniak

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 5

Posiadane auto: Touran 1.9 TDI AVQ 2004 Trendline
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 08 Kwi 2009, 16:44
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Touran ) Chcę zalożyć hak holowniczy


witam wszystkich
kupiłem na allegro oryginalny hak razem ze sterownikiem. dorobiłem według schematu z elsy wiązke do bezpieczników. wkodowałem informację o nowym sterowniku w GAtewayu ale mama problem z wkodowaniem haka do bordnetz. nie przyjmuje mi nowego kodowanie. używam VAG Coma. Co moze być tego powodem ? myślę że albo mój Bordnetz nie obsługuje haka , albo moim sprzętem nie da się go przekodować. Ale np. światła skandynawskie, czy 2 przeciwmgłowe z tyłu łyka bez problemu.
będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. pozdrawiam
Powrót do góry
Turanek
Moderator

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 1349
Skąd jesteś (miejscowość / region): lubuskie
Posiadane auto: 2xTouran '08,'11 BXE,CFH
Piwa: 91/6
Wysłany: Sro 08 Kwi 2009, 20:33
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Touran ) Chcę zalożyć hak holowniczy


Witaj na forum Tourana Razz

Rozumiem, że po zakodowaniu Gateway "widzi" sterownik i nie zgłasza błędu? Czy nie palą się jakieś światła w przyczepie, ewentualnie Bordnetz wywala jakiś błąd?

Szczerze mówiąc, nie pamiętam czy u siebie przekodowywałem Bordnetza. Nie wiem dokładnie w jakim celu potrzebuje on tę informację...
Hak kodujesz 4 bajtem, 2 bitem. Nie ma zależności wersji Bordnetza od tego czy masz hak, czy go nie masz.

Jak będę miał czas to zobaczę na kodowanie...
_________________
Pozdrawiam
Turanek morderator Smile
ZPA
Powrót do góry
vwmaniak

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 5

Posiadane auto: Touran 1.9 TDI AVQ 2004 Trendline
Piwa: 0/0
Wysłany: Sro 08 Kwi 2009, 21:02
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Touran ) Chcę zalożyć hak holowniczy


hej
wkradła się tu jakaś nieścisłość :
zgodnie z http://en.openobd.org/vw/touran_1t.htm#46
Gateway koduje się Byte 02 Bit 6 i tu nie mam żadnych problemów
jeśli chodzi o kodowanie jak napisałeś Byte 04 Bit 2 Trailer/Towing Device installed dotyczy bordnetz i tego kodowania mi nie przyjmuje.
sterownika przyczepy vag nie widzi. z tego co wiem to bordnetz to sterownik m.in. swiateł i musi być zakodowany. trzeba mu też zmienić kodowanie do parctronika i świateł przeciwmgłowych aby po wykryciu przyczepy ich nie załączał w aucie
dosłownie liznąłem temat że trzeba też zmienić kodowanie ESP

p.s. mam Tourana od 2006r i od tego czasu szukałem forum poświęconego temu modelowi. fajnie że trafiłem na ludzi którzy mają pasję i odwagę mieszać w tym moim zdaniem rodzinnym i jednocześnie bardzo fajnie pomyślanym aucie.

pozdr.
Powrót do góry
Turanek
Moderator

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 1349
Skąd jesteś (miejscowość / region): lubuskie
Posiadane auto: 2xTouran '08,'11 BXE,CFH
Piwa: 91/6
Wysłany: Sro 08 Kwi 2009, 22:28
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Touran ) Chcę zalożyć hak holowniczy


A podłączyłeś się pod prawidłowego CAN'a? Podaj gdzie się podłączyłeś, wtyczka, pin...
_________________
Pozdrawiam
Turanek morderator Smile
ZPA
Powrót do góry
vwmaniak

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 5

Posiadane auto: Touran 1.9 TDI AVQ 2004 Trendline
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 09 Kwi 2009, 10:55
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Touran ) Chcę zalożyć hak holowniczy


cana podpiąłem do pinu 5 i 15 Gatewaya
Powrót do góry
Turanek
Moderator

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 1349
Skąd jesteś (miejscowość / region): lubuskie
Posiadane auto: 2xTouran '08,'11 BXE,CFH
Piwa: 91/6
Wysłany: Czw 09 Kwi 2009, 16:24
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Touran ) Chcę zalożyć hak holowniczy


Wtyczka 20 pinowa: pin5 -> CAN low i pin 15 -> CAN high
Sterownik haka firmy Hella nie posiada diagnozy własnej, więc go nie odpytasz.
Nie pisałeś jakie objawy są związane z tym, że nie możesz przekodować Bordnetza.

PS. Spróbuję zakodować Bordentza na obecność haka - w pomarańczowym Touranie nie mam haka. Zobaczę co się stanie...
_________________
Pozdrawiam
Turanek morderator Smile
ZPA
Powrót do góry
vwmaniak

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 5

Posiadane auto: Touran 1.9 TDI AVQ 2004 Trendline
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 09 Kwi 2009, 16:37
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Touran ) Chcę zalożyć hak holowniczy


będę wdzięczny za sprawdzenie czy da się zakodować w touranie bez haka
jeśli możesz to podeślij mi kodowanie bordnetza z jednego i drugiego turanika
jest jeszcze jedna możliwość że moduł który kupiłem jest uszkodzony
Powrót do góry
Turanek
Moderator

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 1349
Skąd jesteś (miejscowość / region): lubuskie
Posiadane auto: 2xTouran '08,'11 BXE,CFH
Piwa: 91/6
Wysłany: Sob 11 Kwi 2009, 09:57
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Touran ) Chcę zalożyć hak holowniczy


W czarnym mam hak, ale kodowanie Bordnetza nie jest zmienione, bo to sterownik 17 bajtowy (4 bajt zarezerwowany).
Próba przekodowania w pomarańczowym (bez haka) z Bordnetzem 30 bajtowym nie powiodła się. Sterownik nie zezwolił na wprowadzenie zmiany.
Może wkrótce będę montował w nim hak, wtedy temat pociągnę dalej Smile
_________________
Pozdrawiam
Turanek morderator Smile
ZPA
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum VOLKSWAGEN Forum Strona Główna -> ( Volkswagen Touran ) Porady, problemy techniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Strona 1 z 10
Ogłoszenia sprzedaży - Volkswagen Touran »

Opinie o samochodach Volkswagen Touran - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Volkswagen Touran ) Porady, problemy techniczne


Volkswagen

Polo

12 400

2003r.

78 000 km

kujawsko-pomorskie

Volkswagen

Passat

22 700

2005r.

223 000 km

mazowieckie

Volkswagen

Passat

67 900

2011r.

76 573 km

śląskie

Volkswagen

Passat

10 600

2001r.

277 000 km

kujawsko-pomorskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group

bezpłatne ogłoszenia motoryzacyjne

Partnerskie fora dyskusyjne: Forum VW Polo Squad   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2014 Created by idealneT and OM System