Volkswagen

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Volkswagen Sharan ) montaż komputera pokładowego


Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum VOLKSWAGEN Forum Strona Główna -> ( Volkswagen Sharan ) Porady, problemy techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SHARANISTA

Stały Bywalec



Dołączył: 24 Lut 2010
Posty: 152
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: VW Sharan 1.9 TDI Comforline
Piwa: 16/8
Wysłany: Pon 01 Mar 2010, 00:12
Temat postu:

montaż komputera pokładowego


czy jest możliwość montażu komputera pokładowego w Sharanie, jakie zbliżone są tego koszty ??

chciałbym kontrolować spalanie.

POZDRAWIAM
_________________
SHARAN & LED's
Powrót do góry
Sztefano

Auto Maniak



Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 583
Skąd jesteś (miejscowość / region): Stalowa Wola
Posiadane auto: VW Sharan, AUY, 115 PS, SEAT Cordoba, ASZ, 131 PS, Transit.
Piwa: 50/3
Wysłany: Pon 01 Mar 2010, 02:07
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Sharan ) montaż komputera pokładowego


Kazdy Sharan ma komputer zamontowany fabrycznie, tylko niektóre modele nie mają do niego wyswietlacza MFA. Chodzi o ekran LCD pomiedzy zegarami, czyli FIS. Chcąć dołozyć taki wyswietlacz trzeba zmienic licznik na taki z 1/ 2 FISa lub pelny FIS i dołozyć manetkę do sterowania wyswietlaczem. Ale taka wymiana licznika wiąze sie tez z kodowaniem IMMO, bo stare kluczyki nie będą pasować do nowego licznika. Niektóre nasze auta maja juz pełny FIS, np. te z nawigacją, na którym jest wyswielana jedynie temeratura zewnętrzna, taki to tylko zmienić manetkę od wycieraczek i przekodować licznik.
Musisz rozeznac jaki masz numer licznika, czy mozna to zrobić bez jego wymiany.
Pozdr.
Powrót do góry
SHARANISTA

Stały Bywalec



Dołączył: 24 Lut 2010
Posty: 152
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: VW Sharan 1.9 TDI Comforline
Piwa: 16/8
Wysłany: Pon 01 Mar 2010, 18:19
Temat postu:

komputer


Sztefano napisał:
Niektóre nasze auta maja juz pełny FIS, np. te z nawigacją, na którym jest wyswielana jedynie temeratura zewnętrzna, taki to tylko zmienić manetkę od wycieraczek i przekodować licznik.
Musisz rozeznac jaki masz numer licznika, czy mozna to zrobić bez jego wymiany.
Pozdr.


hhhmmm...mam nawigacje i wyświetla mi temperaturę...co wiąże się z przekodowaniem licznika ??
rozumiem, ze z manetką to tylko demontaż i montaż do gotowych wejść ??

POZDRAWIAM
_________________
SHARAN & LED's
Powrót do góry
Sztefano

Auto Maniak



Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 583
Skąd jesteś (miejscowość / region): Stalowa Wola
Posiadane auto: VW Sharan, AUY, 115 PS, SEAT Cordoba, ASZ, 131 PS, Transit.
Piwa: 50/3
Wysłany: Pon 01 Mar 2010, 20:59
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Sharan ) montaż komputera pokładowego


Najlepej to idz na forum Forda Galaxy, masz tam wszystko przeze mnie opisane.
Trzeba wymienic prawą manetkę, przeciągnąć pare kabelków do licznika, zakodować i masz MFA na pełnym FISie.
Powrót do góry
SHARANISTA

Stały Bywalec



Dołączył: 24 Lut 2010
Posty: 152
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: VW Sharan 1.9 TDI Comforline
Piwa: 16/8
Wysłany: Nie 07 Mar 2010, 22:50
Temat postu:

wymiana manetki


Sztefano napisał:
Najlepej to idz na forum Forda Galaxy, masz tam wszystko przeze mnie opisane.
Trzeba wymienic prawą manetkę, przeciągnąć pare kabelków do licznika, zakodować i masz MFA na pełnym FISie.


WITAM...
możesz zapodać mi linka do do tego opisu wymiany manetki

POZDRAWIAM
_________________
SHARAN & LED's
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Nie 07 Mar 2010, 22:50
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
SHARANISTA

Stały Bywalec



Dołączył: 24 Lut 2010
Posty: 152
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: VW Sharan 1.9 TDI Comforline
Piwa: 16/8
Wysłany: Sob 27 Mar 2010, 01:15
Temat postu:

komputer


WITAM...

reasumując posiadam NAVI....więc zapewne posiadam odpowiedni FIS...kwestia montażu manetki z obsługa komputera....


mam pytanie czyli po montażu manetki i po dokonaniu zmian w FIS-ie.... na wyświetlaczu pojawi się ten dolny rząd liter i cyfr...zapewne do wyboru, obsługi komputera ???


POZDRAWIAM
_________________
SHARAN & LED's
Powrót do góry
SHARANISTA

Stały Bywalec



Dołączył: 24 Lut 2010
Posty: 152
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: VW Sharan 1.9 TDI Comforline
Piwa: 16/8
Wysłany: Pią 23 Kwi 2010, 00:42
Temat postu:

instalacja komputera


WITAM..

kupiłem manetkę do wycieraczek z możliwością sterowania komputerem pokładowym - 90 zł...w wolnej chwili zamontuję...

czy ktoś z kolegów mógłby poinstruować jak i jakie zmiany zrobić w FIS-ie ??


mam dostęp do profesjonalnego VAG-a


POZDRAWIAM
_________________
SHARAN & LED's
Powrót do góry
Sztefano

Auto Maniak



Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 583
Skąd jesteś (miejscowość / region): Stalowa Wola
Posiadane auto: VW Sharan, AUY, 115 PS, SEAT Cordoba, ASZ, 131 PS, Transit.
Piwa: 50/3
Wysłany: Pią 23 Kwi 2010, 08:34
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Sharan ) montaż komputera pokładowego


To nie jest chwila, roboty jest trochę bo musisz sciagnąć kierę, poduchę, licznik, kable, manetka, uwaga na tasmę od poduszki, jest przy tym wszystkim pewien rezim, bo jak nie bedziesz uważał, to narobisz sobie przy tym biedy, mam na mysli poduszkę i tasmę.
Wczsniej zdobąć klucz do kierownicy.
Kodowanie jest proste, podaj jaki masz teraz kod licznika, to powiem ci co masz wpisać, aby aktywować MFA.
Pozdr.
Powrót do góry
SHARANISTA

Stały Bywalec



Dołączył: 24 Lut 2010
Posty: 152
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: VW Sharan 1.9 TDI Comforline
Piwa: 16/8
Wysłany: Nie 25 Kwi 2010, 20:44
Temat postu:

komputer


Sztefano napisał:
.. podaj jaki masz teraz kod licznika...

WITAM...
kod licznika sprawdzić VAG-giem ?
POZDRAWIAM
_________________
SHARAN & LED's
Powrót do góry
Sztefano

Auto Maniak



Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 583
Skąd jesteś (miejscowość / region): Stalowa Wola
Posiadane auto: VW Sharan, AUY, 115 PS, SEAT Cordoba, ASZ, 131 PS, Transit.
Piwa: 50/3
Wysłany: Nie 25 Kwi 2010, 21:25
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Sharan ) montaż komputera pokładowego


Tak.
Powrót do góry
SHARANISTA

Stały Bywalec



Dołączył: 24 Lut 2010
Posty: 152
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: VW Sharan 1.9 TDI Comforline
Piwa: 16/8
Wysłany: Pon 26 Kwi 2010, 22:10
Temat postu:

licznik


Sztefano napisał:
Tak.




mam nadzieje ze chodziło o to ...

POZDRAWIAM
_________________
SHARAN & LED's
Powrót do góry
Sztefano

Auto Maniak



Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 583
Skąd jesteś (miejscowość / region): Stalowa Wola
Posiadane auto: VW Sharan, AUY, 115 PS, SEAT Cordoba, ASZ, 131 PS, Transit.
Piwa: 50/3
Wysłany: Sro 28 Kwi 2010, 00:05
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Sharan ) montaż komputera pokładowego


W tej wersji to trzecia linijka, miałeś podać kod, czy kodowanie jak tam chcesz, a nie numer, tak na powaznie to weź lrpiej jakis porzadniejszy VAG-COM, i idziesz w 17 / instrumenty/ ->10 /adaptacja/, albo 07 / kodowanie /.
Mozesz tez sam sie wszyskikego dowiedzieć, jak przekodować swój licznik na MFA, czytając mój temat na forum Forda Galaxy na samej górze podwieszony " Diagnostyka VAG"
A zresztą masz tu linka, chyba na pierwszej stronie juz opisałem jak aktywawoc wyswietlacz MFA;
Zapraszam!!!!!! Na temat SGA, czyli SharanGalaxyAlhambra masz tam wszystko, no prawie wszystko...

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=64063

Pozdrowienia.
Powrót do góry
Wystawiono 1 piw(a)
SHARANISTA

Stały Bywalec



Dołączył: 24 Lut 2010
Posty: 152
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: VW Sharan 1.9 TDI Comforline
Piwa: 16/8
Wysłany: Sro 28 Kwi 2010, 18:27
Temat postu:

vag


Sztefano napisał:
tak na poważnie to weź lepiej jakiś porządniejszy VAG-COM....


taaaa Wink i to są efekty kupowania VAG-a za jakieś 40 zł...udam się do kuzyna na warsztat, aby podłączyć się pod profesjonalny...

dzięki za wskazówki....

POZDRAWIAM
_________________
SHARAN & LED's
Powrót do góry
Sztefano

Auto Maniak



Dołączył: 05 Lut 2009
Posty: 583
Skąd jesteś (miejscowość / region): Stalowa Wola
Posiadane auto: VW Sharan, AUY, 115 PS, SEAT Cordoba, ASZ, 131 PS, Transit.
Piwa: 50/3
Wysłany: Sro 28 Kwi 2010, 21:59
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Sharan ) montaż komputera pokładowego


Nie, bez przesady; zrobisz to i tym dziadostwem tylko podaj jaki masz kod tego licznika, tam jest pięć cyfr.
pozdr.
Powrót do góry
SHARANISTA

Stały Bywalec



Dołączył: 24 Lut 2010
Posty: 152
Skąd jesteś (miejscowość / region): Polska
Posiadane auto: VW Sharan 1.9 TDI Comforline
Piwa: 16/8
Wysłany: Pią 30 Kwi 2010, 20:24
Temat postu:

Re: ( Volkswagen Sharan ) montaż komputera pokładowego


Sztefano napisał:
...zrobisz to i tym dziadostwem ...


WITAM...

teraz jakoś odczytał kod

17111


POZDRAWIAM
_________________
SHARAN & LED's
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum VOLKSWAGEN Forum Strona Główna -> ( Volkswagen Sharan ) Porady, problemy techniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3
Ogłoszenia sprzedaży - Volkswagen Sharan »

Opinie o samochodach Volkswagen Sharan - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Volkswagen Sharan ) Porady, problemy techniczne


Volkswagen

Phaeton

24 000

2005r.

285 000 km

pomorskie

Volkswagen

Passat

46 900

2014r.

83 116 km

łódzkie

Volkswagen

Bora

5 900

1999r.

226 000 km

wielkopolskie

Volkswagen

Passat

42 900

2012r.

220 000 km

wielkopolskie

Volkswagen

Passat

59 000

2012r.

134 606 km

kujawsko-pomorskie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group



Partnerskie fora dyskusyjne: Forum VW Polo Squad   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2018 Created by idealneT and OM System