Dołączył: 21 Lut 2022 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość / region): Gorlice Posiadane auto: Polo 9n 1.4 16V
Piwa: 0/0
Wysłany: Pon 21 Lut 2022, 19:13
Temat postu:
Polo 9N, EGR, ECP, klimatyzacja
Witam, mam problem z VW Polo 9N 1.4 16V.
Wyświetlił mi się check engine, a po odczytaniu kodu błędu (P0401) wyszło, że jest to niewystarczający przepływ spalin po czym został wymieniony zawór EGR. Błąd przez jakiś czas się nie pojawiał po czym wrócił, mogę go kasować, ale co jakiś czas i tak się od nowa zapala. Nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków tego błędu - choć mam wrażenie, że szarpie mi samochód gdy chcę przejechać dłuższy dystans na jedynce.
Kolejna sprawa zapalił mi się również błąd ECP (P0106) - Nieprawidłowe ciśnienie w kolektorze dolotowym. Po zgaszeniu silnika za każdym razem gasł. Po przejechaniu 1400km autostradą, póki co się nie zaświecił. Skutków tego błędu raczej również nie odczułem, ale w czym może być problem?
Ostatnia sprawa. Nie działa mi klimatyzacja tzn. jak zacznie grzać to nie chce temperatura zejść w dół, a jak już zejdzie (bądź samochód lekko ostygnie na postoju) to nie chce utrzymać optymalnej temperatury. Co jest nie tak?
Proszę o pomoc, z góry dziękuję za poświęcony czas
Dołączył: 23 Lut 2022 Posty: 8 Skąd jesteś (miejscowość / region): Zakopane Posiadane auto: BMW e32
Piwa: 2/1
Wysłany: Sro 23 Lut 2022, 18:18
Temat postu:
Re: ( Volkswagen Polo ) Polo 9N, EGR, ECP, klimatyzacja
Pierwszy błąd o którym piszesz P0401 może dotyczyć sterowania EGErem więc trzeba to dokładnie sprawdzić. Wymieniać w ciemno całego zaworu nie ma sensu.
Drugi problem dotyczący błędu P0106 może dotyczyć czujnika MAF który nie funkcjonuje prawidłowo i należałoby go wyczyścić zgodnie ze sztuką.
Masz tam klimatronik? _________________ Przesiadka z samochodu na rower kilka razy w tygodniu dobrze zrobi każdemu :)Jak pomogłem to postaw PIWO
Dołączył: 21 Lut 2022 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość / region): Gorlice Posiadane auto: Polo 9n 1.4 16V
Piwa: 0/0
Wysłany: Czw 24 Lut 2022, 13:44
Temat postu:
Rysiek38 napisał:
Pierwszy błąd o którym piszesz P0401 może dotyczyć sterowania EGErem więc trzeba to dokładnie sprawdzić. Wymieniać w ciemno całego zaworu nie ma sensu.
Drugi problem dotyczący błędu P0106 może dotyczyć czujnika MAF który nie funkcjonuje prawidłowo i należałoby go wyczyścić zgodnie ze sztuką.
Masz tam klimatronik?
Zawór już raz był wymieniany. Wczoraj wziąłem się od nowa za czyszczenie EGR'u i w sumie to niezbyt był zabrudzony..
Przeczyściłem też przepustnice, ale nie była jakoś bardzo zanieczyszczona, najwięcej syfu było na rurkach w podstawie przepustnicy.
Dołączył: 17 Maj 2017 Posty: 5 Skąd jesteś (miejscowość / region): Warszawa Posiadane auto: Honda Civic VII 1.6 V-TEC 2003
Piwa: 0/1
Wysłany: Pią 18 Mar 2022, 14:51
Temat postu:
Nie wiem jak to jest dokładnie z Klimatronikiem, ale ja w Climaticu mam problem z panelem, który aktualnie się poddał całkowicie, elektryk wyjął panel oraz silniczki co były z tyłu i podmieniając je, powiedział, że żaden nie działa na regulacji temperatury i to kwestia panelu. Więc zacząłbym od sprawdzenia silniczka od regulacji.